Basketboll

Reglerna

Basket är en lagsport. Två lag med fem spelare vardera försöker göra mål genom att skjuta en boll genom en båge höjd 10 fot över marken.

Spelet spelas på ett rektangulärt golv som kallas banan, och det finns en båge i varje ände. Banan är uppdelad i två huvudsektioner av mittbanan. Om det offensiva laget sätter bollen i spel bakom mittplanslinjen har det tio sekunder på sig att få bollen över mittplanslinjen.

Om det inte gör det så får försvaret bollen. När det offensiva laget väl får bollen över mittplanslinjen kan det inte längre ha bollinnehav i området bakom mittplanslinjen. Om den gör det tilldelas försvaret bollen.

Poäng

När ett lag gör en korg får de två poäng och bollen går till det andra laget. Om en korg, eller field goal, görs utanför trepunktsbågen, är den korgen värd tre poäng. Ett frikast är värt en poäng.

Frikast tilldelas ett lag enligt vissa format som involverar antalet regelbrott som begåtts i en halvlek och/eller typen av regelbrott som begåtts.

Att smutsa ner en skytt resulterar alltid i att skytten tilldelas två eller tre frikast, beroende på var han var när han sköt. Om han var bortom trepoängslinjen får han tre skott.

Andra typer av regelbrott resulterar inte i att frikast tilldelas förrän ett visst antal har ackumulerats under en halvlek (kallade “lagbrott”).

När den siffran har nåtts, tilldelas spelaren som fälldes en “1-och-1”-möjlighet. Om han gör sitt första frikast får han försöka ett andra. Om han missar det första skottet är bollen live på returen.

Spelklocka

Varje spel är uppdelat i sektioner och alla nivåer har två halvor. På college är varje halvlek tjugo minuter lång. På gymnasiet och därunder är halvorna uppdelade i åtta (och ibland sex) minuters kvart. Hos proffsen är kvarten tolv minuter långa.

Det är flera minuter mellan halvlekarna. Avstånden mellan kvartalen är relativt korta. Om poängen är oavgjord i slutet av regleringen, spelas övertidsperioder av olika längd tills en vinnare utses.

Korgtilldelning och tips

Dessutom tilldelas varje lag en korg eller mål att försvara. Det betyder att den andra korgen är deras poängkorg. I paus byter lagen mål.

BROTT

Går/reser. Att ta mer än “ett och ett halvt steg” utan att dribbla bollen är på väg. Att flytta din pivotfot när du har slutat dribbla är att resa.

Bära/handflata. När en spelare dribblar bollen med handen för långt vid sidan av eller ibland till och med under bollen.

Dubbel dribbling. Att dribbla bollen med båda händerna på bollen samtidigt eller att plocka upp dribblingen och sedan dribbla igen är en dubbeldribbling.

Höll boll. Ibland kommer två eller flera motståndarspelare att få bollen samtidigt. För att undvika en utdragen och/eller våldsam strid, stoppar domaren handlingen och tilldelar bollen till det ena eller det andra laget på roterande basis.

Målvakt. Om en försvarsspelare stör ett skott medan det är på väg ner mot korgen, medan det är på väg upp mot korgen efter att ha vidrört ryggtavlan, eller medan det är i cylindern ovanför kanten, är det målvaktande och skottet räknas. Om det begås av en offensiv spelare är det ett brott och bollen tilldelas motståndarlaget för ett inkast.

Överträdelse av backrätt. När väl förseelsen har fört bollen över mittplanslinjen kan de inte gå tillbaka över linjen under besittning. Om de gör det tilldelas bollen till det andra laget för att passa inåt.