Framgånsgrika orienterare i Dalarna

Borlänges kanske främsta orienteringsklubb i nuläget heter Stora Tuna OK. Från denna klubb har det sprungit åkare med stora framgångar och nu senast är det förstås Tove Alexandersson som framför allt åsyftas. Tove Alexandersson vann inte bara ett VM-guld i september i världsmästerskapet i löpningsorientering och var en av de absolut främsta orienterarna i världen, hon har dessutom vunnit världscupen i skidorientering och är ett a800x500_Orienteeringv Sveriges stora guldhopp inför skidorienterings-VM som går i Ryssland i år, i den sibiriska staden Krasnoyarsk.

När det gäller skidorientering tävlar hon för Alfta-Ösa OK, som är en orienteringsklubb i Hälsingland där även veteranen Erik Rost tävlar, som är en av de absolut största på herrsidan inom både löpningsorientering och skidorientering. När tävlingarna i världscupen i skidorientering arrangerades i Tyskland under förra året vann Erik Rost fem tävlingar av fem möjliga som ett exempel. I tävlingar där det handlar om orientering utan skidor tävlar Erik dock för Malungs OK, för vilken klubb han också vunnit elitklassen i O-Ringen.

Tove Alexandersson fick under 2016 massmedial uppmärksamhet, inte minst genom nomineringen till årets idrottskvinna och till Jerringpriset, folkets idrottspris. Till slut fick Tove gå hem utan ett pris, då hon blev besegrad av Peder Fredricson, ryttaren som tog silver i sommar-OS i Rio 2016, samt av simmaren Sarah Sjöström, som tog hem OS-guld i Rio och dessutom satte världsrekord. Orienteringsförbundets kapten blev också nominerad till årets ledare, men fick inte heller ta emot priset till sist, utan blev nedröstad av juryn till förmån för Lars Lagerbäck, som hjälpte Island till en sensationell kvartsfinal i EM i fotboll under förra året.

Men det är inte bara Tove Alexandersson som är slagkraftig i Stora Tuna OK. Ett nytillskott från 2017 är Frida Sandberg som har vuxit upp i Säter och tränat och tävlat för en annan orienteringsklubb i Dalarna, Säterbygdens OK. Hennes barndom har präglats av orientering och som junior och ungdom har hon vunnit det mesta. Till exempel har hon vunnit O-ringen totalt, fyra gånger som ungdom och en som junior. Från hennes moders sköte har också Oskar sprungit, en bror som tävlar för Malungs OK, vilket är ytterligare en orienteringsklubb från detta orienteringstäta landskap. Frida har också satsat på skidorientering och vann 2015 ett VM-guld i stafetten tillsammans med Tove Alexandersson och Josefine Engström. Frågan är om det kan bli ett till nu när de ställer upp i skidorienterings-VM i sibiriska Krasnoyarsk som anordnas den 6 mars till 12 mars 2017.

Förutom orientering och skidorientering studerar Frida på universitet och har kommit halvvägs i utbildningen till civilingenjör i bioteknik. En kvinna som inte kan anklagas för att ligga på latsidan alltså.

Skidorientering är en sport med gamla anor i Sverige. Redan i slutet av 1800-talet arrangerades det tävlingar i skidorienteringar och 1910 anordnades första SM-mästerskapen. Något som var mycket populärt i skidorienteringens linda var långa tävlingar och stafetter som gick under namnet budkavle. Första tävlingen spann över 170 km och tog 28 timmar att slutföra för det vinnande laget. Dagens tävlingar är betydligt kortare och är snabbare avklarade.