Söderhamn stod som värd för årets SM-tävlingar i skidor, en tävling som var viktig för många skidåkare då den fungerade som en inofficiell uttagning till VM i Lahtis som startar 22 februari och håller på till 5 mars. Förbundskaptenen för det svenska landslaget Rikard Grip utgår från flera resultat när han tar ut truppen; resultat från senaste året, resultat i världscupen denna säsong och förstås potential och tidigare meriter, men hur formen förhåller sig är förstås enormt viktig för att bestämma vilka som ska få åka och vilka som får stanna kvar. SM-tävlingarna som anordnas bara några veckoFreeriding_-_Schilthornr innan VM startar blev således en viktig tumstock inför valet av deltagare i den starka svenska skidtruppen.

En som visade upp god form och fina resultat var Jonna Sundling. Jonna är 22 år gammal och kommer från Umeå och tävlar för IFK Umeå men bor numer i Östersund och tränar för Mattias Persson. I landslaget är dock Johan Granath hennes tränare. Hon vann sprinttävlingen för andra året i rad framför bland annat Jennie Öberg, men det bör tilläggas att Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, med flera inte startade i tävlingen. Stina Nilsson, som har vunnit flera sprinttävlingar i världscupen i vinter, senast i Falun, och dessutom vann flera distanslopp under Tour de Ski. Jonna har kommit på fjärde plats i världscupen denna säsong, i sprintloppet i Davos där hon kom på 6:e plats i finalen och hade allra bästa kvaltiden. I Falun kom hon på sjätte plats i sprintfinalen och är alltså i riktigt god form.

Under SM-tävlingarna kom hon också på tredje plats i 10 kilometer klassisk stil vilket var mycket bra med tanke på konkurrensen. Hon fick se sig besegrad av Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla, men såväl Hanna Falk, Anna Haag som Emma Wikén fick se sig besegrade av Jonna.

Jonna var en av deltagarna i skidlandslaget som blev uttagna av Rikard Grip för att förhoppningsvis kamma hem många medaljer i längdskidåknings-VM som startar om ett par veckor. En som tyvärr fick beskedet att inte åka var 22-åriga Sofia Henriksson, som har presterat mycket bra senaste året men ändå inte lyckats lika bra denna säsong som förra.

Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter är förstås givna i truppen, liksom Hanna Falk. Anna Haag och Emma Wikén fick också komma med till Lahtis. Konkurrensen att köra stafetterna blir hård, då det finns många som har presterat bra i både sprint och distansloppen. Resultaten på Lahtis-VM får bli avgörande när det handlar om att ta ut rätt kvartett till stafetterna. Detsamma gäller på herrsidan. Jens Burman, Teodor Peterson, Marcus Hellner, Karl-Johan Westberg, Emil Jönsson, Calle Halfvarsson, Johan Olsson, Daniel Richardson – listan kan göras lång på åkare som har goda chanser till både individuella medaljer och till att föra Sverige till pallen i stafettgrenarna.

I SM-tävlingen i Söderhamn tog Teodor Peterson förstaplatsen i sprinttävlingen, med Karl-Johan Westberg som god tvåa. Detta blev kanske till sist det som gjorde att Karl-Johan fick ta Emil Jönssons plats att köra sprint i OS, något som självklart blev en besvikelse för Emil Jönsson som ju är främst en sprintspecialist.