Sveg är den största tätorten i Härjedalen vilket man inte skulle kunna tro med tanke på sitt invånarantal på drygt 2500 personer. Att Sveg har världens största träbjörn må vara sant, men det finns andra individer som satt Sveg på kartan. Detta gä20151212-img_8911ller inte minst inom sportvärlden.

En stor del av den svenska curlingeliten kommer från Sveg. Det gäller såväl Anna Le Moine, Maria Prytz, Kajsa Bergström, Margaretha Lindahl som Margaretha Sigfridsson. I OS-laget som vann guld i Vancouver 2010, lag Annette Norberg, ingick både Anna Le Moine och syster Kajsa Bergström och i laget som tog silver i Sotji 2014 ingick Margaretha Sigfridsson och Maria Prytz från Sveg. Le Moine ingick också i guldlaget i Turin 2006. Anna Le Moine, som tidigare hette Anna Svärd, vann tillsammans med laget i Vancouver 2010 VM, EM och OS samma år vilket var en unik bedrift av laget.

I samma klass i grundskolan som Le Moine gick Anna Carin Olofsson. Denna kvinna är en av de främsta skidskyttarna i Sverige genom tiderna och har många segrar på sin meritlista. OS-guldet i Turin 2006 är troligen den främsta meriten, i samma mästerskap tog hon dessutom en silvermedalj. Sammanlagt tävlade hon 9 säsonger i världscupen och samlade på sig 12 individuella vinster och 25 gånger stod hon på pallen. Hon började sin idrottskarriär som längdskidåkare och var med i Salt Lake City-OS 2002, men det var som skidskytt hon kom till sin rätt.

Från samma skidklubb, Svegs IK kommer också ett av de största namnen inom svensk skidåkning idag, nämligen Ida Ingemarsdotter. Individuellt har hon inte vunnit något OS-guld, men väl som del i det svenska stafettlaget i Sotji 2014. Ida Ingemarsdotter behärskar både distanslopp och sprintlopp och var också del i det stafettlag som kom på tredje plats i sprintstafetten i Sotji 2014. Ingemarsdotter har som individuell åkare vunnit två världscupsegrar, i italienska Milano den 14 januari 2012 och i polska Szklarska Poreba den 17 februari 2012, båda i sprint i fristil.

Som individuell åkare ha hon också vunnit ett VM-silver i sprint, år 2013 i italienska Val di Fiemme. Hon är uttagen i den mycket starka trupp som ska åka till VM i längdskidåkning i Lahtis, Finland som startar den 23 februari 2017. Säsongen 2016/2017 har hon kommit på tredje plats i en stafett och två i en tvåmansstafett. På distanslopp har hon bäst hamnat på 15 plats, vid ett par tillfällen. Framför allt är det som del i stafettlag som det är troligt att få se henne på pallen i VM. Hon har vid ett flertal tillfällen visat just hur stark hon är som tävlingsmänniska och hennes höga kapacitet på korta distanser är en tillgång för Sveriges landslag.

Bland hockeyspelarna från Svegs IK som har gjort professionell karriär kan nämnas Marcus Högström. Denne 27-årige härjedaling har spelat i flertalet elitserieklubbar och tjänstgör just nu i Djurgårdens IF. På matchtröjan har han nummer 4 och är vänsterskytt och spelar som back. Moderklubben Svegs IK har funnits sedan 1906 och förutom längdskidåkning och ishockey tävlar de också i cykling och fotboll.