Dalarna som skidlandskap är oslagbart historiskt. Det sägs att Gustav Vasa skidade genom Dalarna när han flydde från Kristian II:s soldater år 1520 och sedan grundades den moderna nationalstaten i Sverige. Till minnet av detta anordnas Vasaloppet sedan år 1922 som är en av de största idrottshändelserna i SverHoodoo-Ski-Area-Central-Oregon-Resort-Lodgeige och där över 15000 åkare passerar genom Dalarna varje vinter på en sträcka av 90 kilometer, eller någon av de många varianter som finns.

Dalarna som skidregion är en av de största i Sverige och har fostrat många stjärnåkare genom tiderna. En tidig stjärna var Mora-Nisse som var Sveriges bästa skidåkare under flera år och vann många SM-guld på 15, 30 och 50 kilometer och nio av de tio Vasalopp han ställde upp i. Mora-Nisse vann OS-guldet i Sankt Moritz 1948 vilket är hans största internationella medalj.

Gunde Svan är en annan stjärna med hjärtat i Dalarna. Hans främsta meriter är hans OS-guld, både individuellt och som lagåkare. På OS i Sarajevo 1984 vann han guldet i 15 kilometer och dessutom silver i 50 kilometer och brons i 30 kilometer och Calgary 1988 vann han 50 kilometerloppet. I stafettävlingarna hjälpte han Sveriges landslag till guld både under OS 1984 och 1988 och det var inte utan uppoffring.

Stafetten 1984 var en rysare där ryssen Zimjatov och Svan gick ut på sistasträckan sida vid sida. Gunde Svan åkte ifrån Zimjatov med 1,5 km kvar att åka, men föll i sista backen. Trots detta, genom att staka sig igång ursinnigt lyckades han hålla undan och ryssen lyckades inte komma ifatt. 1988 var spänningen lika olidlig när Gunde Svan växlade till en sjuk Torgny Mogren med 27 sekunders ledning. Gunde sågs sedan åka ifatt Mogren i träningsoverall för att peppa honom att kämpa emot tröttheten och stå pall mot ryssen. Det gjorde Mogren, ryssen ramlade dessutom, och Sverige fick sitt andra raka stafettguld – till stor del tack vare Gunde Svan som inte bara åkte snabbast av alla utan även peppade Torgny till att överträffa sig själv. Sedan skidkarriären tog slut har Gunde Svan gjort sig folkkär som programledare i “Fångarna på fortet” och “Ingenting är omöjligt”.

Kanske har Sverige nu en ny stjärna på gång från Dalarna som kommer att placera sig högt i den historiska statistiken och sälla sig till den namnkunniga skara av internationella skidstjärnor som Dalarna har fostrat. Hon kommer från Malung och heter Stina Nilsson, men kallas också för Super-Stina. Redan nu som 23-åring har hon vunnit flertalet världscuptävlingar i olika distanser och är ett av Sveriges stora hopp i VM i Lahtis som går av stapeln i februari. I senaste säsongen 2015/2016 kom hon trea i sprintcupen och ligger i skrivande stund på andra plats i sammandraget. I den totala världscupen ligger hon på fjärde plats.

Det som är så hoppfullt med Stina är att hon denna säsong har utvecklats som distanslöpare och till och med tagit världscupsegrar i längre distanser. Hon behärskar också såväl klassisk som fri stil. Så i princip oavsett distans är hon farlig för sina konkurrenter och en tillgång i svenska stafettlaget.