Lappländsk plantskola

Tärnaby är namnet på orten som trots sitt ringa antal invånare, ungefär 500 stycken, är välkänt i Sverige och över hela världen. Nämner du namnet Ingemar Stenmark finns det ingen alpin skidåkare eller skidfantast som inte känner till honom och bland svenskar med en ålder högre än 30 år är det få som inte får något speciellt i blicken när man nämner Tärnaby eller Invcupen1998-2gemar Stenmark. En sensationell idrottsman och lågmäld och älskad personlighet har gjort honom vida populär.

Ingemar Stenmark var världsledande i alpin skidåkning under flera år på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann den totala världscupen tre år i rad mellan 1976 och 1978 och slalomvärldscupen och storslalomvärldscupen sammanlagt åtta respektive sju gånger. För Sverige vann han guld i OS i Lake Placid i såväl storslalom och slalom. Sammanlagt 86 världscupvinster under 16 säsonger och 155 gånger på pallen är ett svårslaget rekord även internationellt och historiskt. En vinnarskalle som på senaste år har framträtt i TV i “Mästarnas mästare” och “Let’s Dance” tävlingar där han såklart också har vunnit. Invånarna i Joesjö som ligger drygt tre mil väster suckar nog djupt när de får höra att Stenmark kommer från Tärnaby – för han kommer om man ska vara riktigt exakt från just Joesjö, bara några kilometer från norska gränsen.

En andra generationens Tärnaby-stjärna är Anja Pärson som tävlade i världscupen mellan 1998 och 2012. Hon har tagit mer VM-medaljer än någon annan idrottare i världshistorien och belönats med bragdguldet ett par gånger. Största meriten är nog ändå OS-guldet i Turin 2006 i slalom där hon också vann brons i störtlopp och kombination. Även under OS i Salt Lake City 2002 och i OS i Vancouver 2010 tog hon medalj. I Salt Lake City blev det silver i storslalom och brons i slalom och i Vancouver blev det brons i kombination.

I VM har hon vunnit alla grenar som går att vinna: slalom, storslalom, Super-G, störtlopp och kombination. Anja var än mycket komplett åkare som behärskade alla discipliner. I världscupen vann hon 42 segrar under karriären och var 95 gånger på pallen, vilket placerar henne på femte plats över antalet segrar i världscupen över historien. Totalvärldscupen vann hon två gånger, åren 2004 och 2005.

Anja har sedan avslutad karriär jobbat som expertkommentator och föreläsare. Inför sommarpratet som hon hade 2012 valde hon att berätta om sin stora kärlek, Filippa, och att de väntade barn. På grund av detta blev hon mycket omskriven och mycket älskad av svenska folket, och som förebild för många icke-heterosexuella.

Anja och Ingemar är inte heller de enda alpina åkare av absolut världsklass som kommer från Tärnaby. Stig Strand hamnade visserligen i skymundan för Stenmark men vann trots allt två världscupsegrar under sin karriär. Det tog lång tid innan det lossnade för honom men som 26-åring slog han till och vann, till och med över Ingemar. Året efter slutade han och förklarade detta med att “Jag vart less”, en kommentar som gått till historien men som inom alpina historien överträffas av en annan “Dä bar å åk” sagt av ingen mindre än – Ingemar Stenmark. Efter karriären har Stig arbetat mycket som sportkommentator på tv.