Norrköping är en stad som är främst känd för sin textilindustri som var stadens huvudnäring och den bransch kring vilken staden byggdes. I dagsläget är knappt någonting kvar av denna industri men har fortsatt att vara något av en iGre-No-Lindustristad. Norrköping är också en idrottsstad och har fostrat världsstjärnor inom flera sporter.

I Norrköping finns det många idrottsföreningar på både elitnivå och amatörnivå. Norrköpings IF heter den mest framgångsrika fotbollsklubben och laget har vunnit Allsvenskan inte mindre än 13 gånger, varav senaste gången 2015. På 40-talet var Norrköping bästa laget och fick smeknamnet Guldköping.

Laget hade då spelare som Gunnar Nordahl som var med när Sverige tog OS-guld i London 1948 och räknas som en av Sveriges största fotbollsspelare. Han vann skytteligan i Allsvenskan fyra gånger genom att spotta in mål i Norrköpings motståndares mål och när han kom till Italien för att spela professionellt blev resultatet likadant. Nordahl var första svenska proffsspelaren någonsin och i sin första säsong i Italien, i laget Milan, gjorde han 35 mål, vilket var ett rekord som höll sig kvar i 66 år. Sammanlagt gjorde han 225 mål under sin tid i Serie A. Endast två idrottare har gjort så många mål i italienska ligan någonsin, Silvio Piola och Gunnar Nordahl. Han gjorde 225 mål på 291 matcher vilket ger ett snitt på 0,77 mål per match vilket är oöverträffat i historien.

En annan idrottsprofil från Norrköping är Pernilla Wiberg. Norrköping är inte känt för sina fjäll och skidbackar, men på något sätt blev det så att Wiberg fastnade för den alpina skidåkningen och blev en världsåkare av rang. Hon flyttade upp till Malungs skidgymnasium efter grundskolan där hon möjligen hade bättre möjlighet att träna. Som alpin skidåkare vann hon 24 världscuptävlingar i samtliga discipliner. Hon blev tilldelad både Svenska Dagbladets bragdguld och Jerringpriset (2 gånger) och är mycket folkkär, även utanför Norrköping. Nuförtiden driver hon bland annat ett hotell i Idre och har varit ledamot i IOK under ett flertal år. Dessutom har hon varit expertkommentator i sportsammanhang under många tillfällen.

Inom ridsportsvärlden är också Norrköping känt, genom profilerna Malin Baryard och Helena Lundbäck. Malin Baryard var en supertalang som vann SM-guld för första gången redan som 14-åring. Främsta meriten är OS-silvret tillsammans med det svenska teamet i hästhoppning i Aten 2004 med hästen Butterfly Flip, med vilken hon också kom trea i världscupfinalen i Las Vegas 2003. Med Butterfly Flip var hon också rankad som etta i världen under 2003. Hon är också känd som programledare för TV-program som “Barbacka” och domare i “Vi i femman” samt för en musiksingel med bandet Spånka NKPG och sitt förhållande och äktenskap med TV-personligheten Henrik Johnsson. Malin Baryard tog 10 internationella Grand Prix-segrar under sin professionella karriär som ryttare som varade mellan 1989 (då hon vann SM-guld som 14-åring) och 2012.

Helena Lundbäck är en annan ryttare från Norrköping på elitnivå. Hon har vunnit Grand Prix-tävlingar två gånger och var med i det svenska lag som kom 7:a i olympiska spelen i Kina 2008, där hästhoppningen var förlagd till Hongkong.