Skånsk fotboll

Fotboll är Sveriges nationalsport, i likhet med många andra länder och från i princip alla delar av Sverige har det kommit fotbollsspelare på elitnivå, och i vissa fall i yppersshutterstock_300718226ta världsklass. Frågan är ändå om det inte, i alla fall under senaste decennierna, är Skåne som har framavlat de största namnen inom svensk fotboll.

Till att börja med går tankarna till VM i fotboll i nordamerikanska Atlanta 1994, där Sverige hade det slagkraftigaste landslaget på länge och lyckades ta sig till semifinal och till slut ta ett brons. Ett brons som kändes som ett guld, inte bara för att temasången av Glennmark, Eriksson och Strömstedt handlade om att gräva guld i USA (och inte brons). I denna trupp fanns många starka spelare från såväl Småland (till exempel Jonas Thern med hemvist i Värnamo), Göteborg (i målet gjorde Tomas Ravelli oförglömliga insatser) och Stockholm (vem har till exempel glömt Tomas Brolin?). En av de mest betydelsefulla var också skåning, nämligen Martin Dahlin och detsamma gäller Patrik Andersson och Stefan Schwarz i samma landslag.

Martin Dahlin kommer ursprungligen från Uddevalla i Västra Götaland men spelade från tidig ålder i Lunds BK och som 19-åring började han spela i Malmö FF där han stannade i flera år och har en dialekt som utan vidare kan klassas som skånska. Dahlin var en klippa under flera år i landslaget, från år 1991 till år 1998. Martin Dahlin spelade många av sina proffsår i Mönchengladbach i tyska ligan.

I Mönchengladbach hade han sällskap av en annan skåning i VM-laget, nämligen Patrik Andersson. Patrik Andersson spelade också professionellt i tyska ligan under många år i karriären, och ett antal år i Barcelona dessutom, men i början och slutet av karriären spelade han i urskånska Malmö FF. Mellan åren 1991 och 2002 spelade Patrik Andersson i svenska landslaget i fotboll. Hans far Roy Andersson spelade i svenska fotbollslandslaget under åren 1974 och 1978 och spelade under sin karriär som mittback i Malmö FF.

Brodern Daniel Andersson spelade även han i svenska landslaget under åren 1997 till 2009. Daniel spelade under en stor del av sin proffskarriär i Italien men hade definitivt hjärtat i Malmö FF. Han återvände 2004 till Malmö FF och spelade där under många år. Han tog över som assisterande tränare 2011 men slutade inte spela helt och hållet utan hoppade in i mer än 17 matcher efter att han “slutat” som aktiv spelare. Den sista gången var 1 juni 2013 då han byttes in då det redan stod klart att Malmö FF skulle vinna SM-guld.

Är det några skånska fotbollsspelare som inte nämnts? Möjligen skulle det kunna vara Henke Larsson, den stora stjärnan under andra hälften av 1990-talet och början av 2000-talet. Henke var också med i VM-laget 1994 och gjorde några förtjänstfulla insatser men senare har han varit den stora stjärnan drygt tio år efter framöver. Han började och slutade sin allsvenska karriär i Helsingborgs IF och har också tränat laget efter det, utan större framgång. Han hoppade också in i sin moderklubb Högaborgs BK som assisterande tränare ett tag.

Nu har nog de flesta skånska stjärnor av värde nämnts, eller?