Småland och tennisen

Småland har varit en plantskola för flera av Sveriges bästa tennisspelare, vilka av ett antal har rankats som bäst i världen under en viss tid av karriären.

De mest framgångsrika av dessa två kommer båda från Alvesta Kommun i Småland. Jonas Björkman föddes i Alvesta stad, medan Mats Wilander föddes i den lilla orten Torpsbruk som ligger knappt ett par mil från pilka-tenisowa-rakieta-na-korcieAlvesta. Med bil tar det ungefär en halvtimme att ta sig till Växsjö och det var där som Mats Wilander började sin tennisträning.

Mats Wilander var världsetta under totalt 20 veckor under månaderna september 1988 till januari 1989. Tillsammans med Björn Borg och Stefan Edberg räknas han till de absolut främsta tennisspelarna genom tiderna från Sverige, och är även i internationellt och historiskt perspektiv än av tennishistoriens giganter.

Inte mindre än 33 singeltitlar samlade han på sig under åren. Tre vinster i Franska öppna i singel, tre vinster i Australiska öppna i singel, två vinster i Wimbledon i singel och en vinst i US Open i singel är de Grand Slam-turneringar där han stått överst på prispallen ensam. Han har dessutom flertalet titlar i dubbel. Första Grand Slam-titeln tog han vid en ålder av 17 år och 9 månader vilket vid den tidpunkten var den yngsta vinnaren någonsin. Lika imponerande var det för många att han i semifinalen begärde omspel av en matchboll som han hade vunnit för att han inte ville vinna på ett tveksamt domslut. Mats Wilander var en komplett spelare som vann titlar på såväl grus, gräs och hard court, och i både singel och dubbel.

Jonas Björkman var som bäst rankad världsfyra i singel, men tog 6 singeltitlar under karriären. Dock blev det aldrig någon Grand Slam-titel i singel under karriären, även om han så sent som 2007, året innan han slutade som professionell tennisspelare, kom till fjärde omgången. Som dubbelspelare vann han däremot det mesta som gick att vinna. Australiska öppna, franska öppna, Wimbledon och US Open och 45 dubbeltitlar till utanför Grand Slam-turneringarna hann han med under karriären och rankades år 2001 som världsetta i dubbelspel. Jonas Björkman ansågs ha en av världens bästa servereturer och också en av världens bästa volleyslag. Få spelare har varit rankade så högt i både singel och dubbel som Jonas Björkman.

Björkman hade en av de mer underliga segergesterna som påträffats på en tennisbana och inspirationen kom från inga mindre än Galenskaparna och After Shave. I deras småroliga sketchprogram “En himla många program” fanns flera sketcher som parodierade idrott och en av sketcherna handlade om Inofficiella Parad-VS i Gymnastik där en av idrottarna tog ett steg framåt greppande foten med ena handen. Denna något komiska segergest fick Jonas Björkman många tillfällen att använda i sin framgångsrika karriär.

Andra tennisspelare och tennistränare har också haft Småland som bas. Magnus Larsson och Jan Gunnarsson är två av spelarna som kommer från regionen och har tränat eller tävlat för Växjö Tennisklubb eller Växjö Tennissällskap. Före detta svenska Davis-Cup-kaptenen och tränaren Carl-Axel Hageskog har också haft Växjö som hemvist. Hageskog räknas som en av världens främsta tenniscoacher någonsin.