Värmland har levererat flera världsstjärnor i idrottssammanhang i såväl vintersport, motorsport och sommarsport. Inom skidskytte, längdskidåkning, racing, fotboll, ishockey – listan kan göras lång över de sporter där värmlänningarna har gjort sig synliga för omvärlden.

Inom racing har Värmland två starka profiler som gjort sig kända – Jan “Flash” Nilsson och Kenny Bräck. Jan “Flash” Nilsson har kört bland annat Formula 3 och STCC och har dessutom haft egna stall “Jan Nilsson Racing AB” och “Flkenny-brŠckash Engineering”, som är ett av de främsta stallen i Sverige idag. Kenny Bräck gjorde karriär i USA och körde Indy Racing-ligan och vann mästerskapet 1998. 1999 vann han Indianapolis 500, ett av de mest prestigefyllda racingloppen i världen, som första och enda svensk.

Thomas Wassberg är en
legendarisk svensk längdskidåkare som har många meriter på sin lista. Främst av dessa är hans individuella guldmedaljer på 50 kilometer i Sarajevo 1984 och 15 kilometer i Lake Placid 1980 men också hans stafettguld på 4 x 10 km i såväl Sarajevo-OS som Calgary-OS 1988. 15-kilometerstävlingen i Lake Placid vann han med 1 hundradel och han föreslog att guldmedaljen skulle delas med Mieto, som han besegrade. Mieto ville inte gå med på detta, men detta bidrog sedan till en regeländring om minimal vinstmarginal. Han har sedan karriärens slut varit sportreporter på Sveriges Radio och tränat längdskidåkare i Åsarna IK, denna jämtländska klubb som han länge tävlat för, och där han nu sköter spåren.

För Åsarna IK tävlade också Torgny Mogren och Jan Ottosson som tillsammans med Wassberg och Gunde Svan vann den rafflande finalen i Calgary-OS 1988. Därför har byn fått namnet “Guldbyn”. Även nutida åkare som Lars Nelson, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Johan Olsson har tävlat för denna klubb.

Inom friidrott har Värmland en friidrottsprofil i Stefan Holm från Forshaga. Han vann OS-guld i Aten 2004 och var under många år en av världens främsta höjdhoppare.