Värnamo är en ort där idrotten har stor betydelse. En av de mest kända idrottarna som kommer från denna ort är Jonas Thern, som spelade i Sveriges landslag i fotboll mellan åren 1987 och 1997 och var lagkapten under VM i Atlanta 1994 där Sverige tog brons med en vinst över Bulgarien med 4-0. Un04s84-574JT__mngl_20110803sp5x001,spo_1.indd_0758der semifinalen blev Jonas Thern utvisad och Brasilien gick till sist segrande i den finalen och vann mästerskapet. Jonas Thern har spelat i flera internationella ligor: Portugal, Italien, Skottland och Schweiz, samt i Allsvenskan i bland annat Malmö FF. Hjärtat finns nog ändå i IFK Värnamo där han efter sin karriär har hjälpt till att föra IFK Värnamo till en plats i Superettan. Jonas Thern har också jobbat som expertkommentator och nu också som scout åt svenska fotbollslandslaget.

IFK Värnamo kvalificerade sig till Superettan inför säsongen 2011 och har sedan dess lyckats att hålla sig kvar. Finnvedsvallen heter stadion som byggdes i början av 1980-talet och där spelas fotboll och utövas friidrott. 5000 personer får plats på stadion, varav 3000 sittande.

En golfbana ligger vackert belägen vid sjön Hindsen och ligger nordöst om Värnamo. Om du tar E4 från Värnamo ska du ta avfart 85 och åka ut på väg 127 mot Vetlanda-Vrigstad och du hittar sedan golfbanan på höger sida efter ungefär 4 minuter. Det finns också en trevlig minigolfbana som ligger vid Forshedabadet, ett utomhusbad som är ett populärt utflyktsmål under sommaren. Forshedabadet har öppet från slutet av maj till slutet av augusti och du kan där bada till ett facilt pris.

I Aplarinken finns möjlighet för vem som helst att åka. Det finns en hockeyklubb i staden som heter Värnamo Hockey, också kallas för Värnamo Tigers, och en konståkningsklubb med det passande namnet Värnamos Konståkningsklubb.

I Apladalen finns en natur- och hembygdspark som är populär bland motionärer som bor i staden, men också för de som är intresserade av att ha en picknick eller köpa en kaffe och tårtbit. För barnen finns många olika djur att titta på och en stor lekplats med mycket möjligheter till lek och spring.

Du kan också bowla centralt i Värnamo för att aktivera dig även när kanske inte vädret är det bästa. På Bowlingmagasinet finns också biljard, airhockey och en golfsimulator där du kan testa din sving när banorna är stängda, för långt bort eller indränkta i snö och regn. Det finns självklart också en restaurang och pub i anslutning.

Som frilufts- och idrottsmänniska kan du också åka ut på Vrigstaån med kanoten, en å som mäter 13 kilometer och är ganska lätt att ta sig fram igenom, och kan förstås erbjuda en mycket vacker natur. Du kan också åka ut på Härån som är en 60 km lång å med ett lite mer utmanande vatten, och som dessutom lämpar sig väl för fiske med ett rikt bestånd. Storån är en annan å som löper över en sträcka av 29 km och mynnar ut i sjön Bolmen och är ganska lättpaddlad, i alla fall fram till att man börjar närma sig Bolmen.