Basket går tillbaka så långt tillbaka som 1891 och har sedan dess utvecklats till en sport som spelas runt om i världen. Många länder har anammat spelet som Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Spanien och delar av Asien, men det är Amerika där den största och mest lukrativa ligan i världen bor: NBA (National Basketball Association).

Spelets föremål

Syftet med basket är att kasta bollen (basket) i en båge för att få poäng. Spelet spelas på en rektangulär bana och beroende på vilken del av banan du lyckas kasta en boll i korgen beror på hur många poäng du får. Bollen kan flyttas runt genom att dribbla eller passa bollen. I slutet av spelet utses laget med flest poäng som vinnare.

Spelare och utrustning

Varje lag består av 12 spelare med endast 5 tillåtna på banan när som helst. Positionerna är uppdelade i Point Guard, Defensive Guard, Center, Offensiv forward och Defensive Forward. Varje spelare kommer då att ta en position på banan men får flytta runt som de vill.

Banan är rektangulär och mäter 91 fot lång och 50 fot bred. Det finns en halvvägslinje där en liten cirkel finns i mitten; det är här spelet börjar med ett tips (bollen kastas i luften av domaren och en spelare från varje lag försöker vinna bollinnehav för sitt lag). I varje ände av banan finns två korgar som båda är 10 fot höga. En trepunktsbåge är den yttre ringen, medan i mitten av den finns nyckeln som inkluderar en frikastlinje.

Allt som behövs för att spela är en bana och basket. Lag måste bära matchande remsor med vissa spelare som väljer att bära tandköttsskydd och ansiktsmasker för skydd.

Spelet är uppdelat i 4 12 minuters kvart. Mellan 2:a och 3:e kvarten är det 15 minuters halvtidsintervall.

Poängsättning

Det finns tre poängsiffror för basketspelare. Varje korg som görs utanför trepunktsbågen kommer att resultera i tre poäng. Korgar som görs inom trepunktsbågen kommer att resultera i två poäng. Framgångsrika frikast kommer att resultera i 1 poäng per frikast. Antalet frikast beror på var regelbrottet begicks.

Vinner spelet

Att vinna en omgång basket är ganska enkelt; få fler poäng än dina motståndare under den tilldelade speltiden. Om poängen är oavgjorda i slutet kommer en extra kvart att spelas tills en vinnare hittas.

Regler för basket

Varje lag kan ha maximalt 5 spelare på banan samtidigt. Byten kan göras hur många gånger som helst i spelet.
Bollen kan bara flyttas genom att antingen dribbla (studsa bollen) eller passa bollen. När en spelare väl lägger två händer på bollen (inte inklusive fånga bollen) kan de inte dribbla eller röra sig med bollen och bollen måste passeras eller skjutas.
Efter att bollen har hamnat på ett lags planhalva och de har vunnit tillbaka bollen måste bollen ta sig tillbaka över halvvägslinjen inom 10 sekunder. Om bollen misslyckas med det kommer ett regelbrott att kallas och bollen kommer att vändas.
Varje lag har minst 24 sekunder på sig att skjuta mot korgen. Ett skott innebär att antingen gå i korgen eller träffa kanten på korgen. Om efter skottet tas och bollen inte går i korgen, startas skottklockan om i ytterligare 24 sekunder.

Related Posts