Tennispoäng för nybörjare

Starta ett spel

Om du vinner en myntkastning eller ett snurr av racket får du välja om du servar eller tar emot serven. Om du väljer att serve, får din motståndare välja vilken ände av banan han ska börja på. Det här kan tyckas vara en liten eftergift, men om solen skiner i dina ögon kan utgångsläget definitivt påverka resultatet av spelet.

För att serven placerar du dig på höger sida av banans baksida, vilket kallas baslinjen. Om du servar först, måste din motståndare returnera bollen efter exakt en studs till någon del av singelsektionen på din plan. Du och din motståndare fortsätter sedan att returnera bollen fram och tillbaka – vilket är känt som en volley – tills någon av er missar bollen, bollen studsar mer än en gång på ena sidan av banan, eller bollen slås ut från gräns. Om du missar, eller ditt skott studsar eller går utanför spelfältet, vinner din motståndare poängen och vice versa.

Göra poäng

Om du vinner den första poängen måste du meddela poängen vid din nästa serve: “15–love.” Kärlek är lika med noll och 15 är lika med en poäng. Servern – i det här fallet du – tillkännager alltid sin egen poäng först. Ytterligare poäng räknas i steg om 15 upp till två poäng, sedan får nästa poäng 10 – ja, vi vet att det inte är meningsfullt, men det är så sporten fungerar.

Du kommer att fortsätta tjäna tills någon vinner spelet. Så om din motståndare råkar vinna nästa poäng kommer du att meddela “15–all” innan din nästa serve, vilket betyder att du och din motståndare är oavgjorda. Om din motståndare vinner nästa poäng också, skulle du meddela “15–30.” Du kommer att fortsätta tjäna tills en av er vinner spelet.

Tvåpunktsfördel

Så vad innebär en vinst i en omgång tennis? Enkelt: en av er måste vinna med två poäng. Säg att din motståndare vinner poängen efter att du är uppe 40–30, poängen skulle då vara oavgjord och du skulle meddela: “40–all”, annars känd som “deuce”. Nu fortsätter ni att spela tills en av er har två poängs fördel och vinner spelet.

På TV-spel är det här du kommer att märka att resultattavlan ändras. Poäng beräknas inte längre. Istället har spelarna antingen “fördelen” (dvs. är en poäng från två poäng), eller så har de oavgjort i en “tvåa”.

Det är därför som vissa spel verkar fortsätta för evigt. Tills en spelare uppnår en fördel med två poäng kommer spelet att fortsätta…och fortsätta. Men det är också det som gör tennis spännande. När du har vunnit sex matcher har du vunnit ett set. Men vänta, du är fortfarande inte klar.

Starta ett nytt set

Om det föregående setet slutade med ett udda antal spel, byter du och din motståndare sida av banan för att börja det nya setet. Du byter slut efter varje udda spel genom varje set. I början av ett nytt set, i exemplet ovan, serverade du först. Så din motståndare skulle få serve för att starta det nya setet.

I professionell tennis för män måste spelare i allmänhet vinna tre av fem set för att vinna en match.

I professionell damtennis måste spelare i allmänhet vinna två av tre set för att vinna matchen. Om du är nybörjare, gör dig själv en tjänst: Oavsett om du är man eller kvinna, bestäm att vinnaren blir den spelare som vinner två av tre set. Dina trötta fötter – och potentiella tennisarmbåge – kommer att tacka dig.

Related Posts